måndag 30 mars 2009

Betongrapport från trädgårdsmässan


På trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö visades en hel del betong. Krusaform Trädgårdsdekor visade bl.a. snäckformade fat med ingjuten "havfrue" i brons. Hos Herrgården i ladan visades mycket hjärtan och Ninni Elmdahl gjorde bl.a. paddor i betong och metall. Maria Antoniou sålde romantiska krukor med servettdecoupage.


onsdag 18 mars 2009

Mera ägg


Vitcement är en (nästan) helt vit cement som görs i Danmark. Den vita färgen får man genom att använda rena råmaterial och en speciell bränningsteknik. Om man blandar vitcement med vit sand eller vit marmorkross får man vit betong. Jag brukar blanda 1 del vitcement med 2 delar vit marmorkross. När jag tillsätter vatten ser blandningen precis ut som keso men om "keson" får stelna i en form med släta ytor blir också betongytan slät och fin. De runda krukorna, som nästan liknar ägghalvor, gjöt jag i runda bunkar. Den lilla foten är gjuten i en hög creme fraichburk. Nu är jag på jakt efter jättepåskägg i hårdplast för att kunna göra krukor som ser ut som ägghalvor skurna på längden. Fetknopp eller annat gulblommande får föreställa äggula. Har alltid varit barnsligt förtjust i sådant som ser ut att vara något annat än det är: ulltovade bakelser, blommor i siden och frukter i marsipan. Eftersom jag är uppväxt med att allt som är oäkta och onaturligt är fult och fånigt, är nog min vurm för denna kitsch en aldrig avslutad tonårsrevolt.   
Vitcement levereras i 25 kg säckar men finns oftast inte i lager hos bygghandeln, man får be dem ta hem en säck från sin leverantör.

fredag 13 mars 2009

TonårsrumMin dotter Mirre, 15 år, har tapetserat väggarna i sitt rum med lakansväv. Med textilfärg på spray har hon dekorerat alltihop med sina mangaliknande figurer. Hon använder schabloner/mallar som hon skär ut i kartong och målar konturer med textilpennor. Till och med i taket har hon spänt lakan som hon målat på. Textilsprayfärgen hittade vi efter mycket letande på www.cchobby.se.


torsdag 5 mars 2009

George Little och David Lewis är två amerikanska konstnärer med en fantastisk trädgård utanför Seattle. Har tyvärr inte varit där ännu (hoppas komma dit någon gång!) men jag har läst boken tittat på hemsidan (www.littleandlewis.com) och fascinerats över de stora betongskulpturerna och de häftiga växtarrangemangen. Little&Lewis älskar tropiska växter med stora färgstarka blad och varje år släpar de ut enorma krukor med bananplantor och palmer för sommarvistelse i trädgården. På hösten tas krukorna in i växthuset igen. 
Som underplantering i krukorna använder konstnärerna gärna färgstarka växtkombinationer som gul oxalis och svart taro (Colocasia esculenta) eller mönstrade palettblad. 
Krukor med hängande fuchsior och begonior sätter de högt på betongpiedestaler (som de gjuter själva) så att plantorna riktigt öser ner som vattenfall. Här finns gul kerria framför knallblåmålad betongvägg. Det hela är sanslöst frodigt och färgsprakande och jag älskar att titta i deras bok (A Garden Gallery, photo Barbara Denk, finns på amazone.com) så här års när det mesta i min egen trädgård är gråbrunt och platt.
Deras stora "dinosaurieägg" i betong inspirerade mig mycket. Jag har lyckats göra stora sfärer i betong genom att klä badbollar med smidigt betongspackel. Skulle tro att det är den metoden Little&Lewis använt. Beskrivningen i min bok "Inspirerande betong" som kommer ut i maj.

måndag 2 mars 2009

Snart vår


För några år sedan gjorde jag flera stora påskägg i betong. Som form använde jag äggformade plastaskar, sådana som säljs fulla med godis. En fjäder gjorde ett fint avtryck i betongytan. Så här gör man:
1. Bräck bort en liten öppning i den spetsiga änden på varje ägghalva med en tång. Spraya lim på fjädern och tryck noga fast den inuti den ena halvan. Sätt ihop ägget och tejpa med kraftig tejp.

2. Ös upp ett par liter av den torra betongen i hinken. Använd handskar och undvik att andas in dammet från den torra betongen. Tillsätt vatten, lite i taget, och rör om ordentligt med spade eller murarslev. Den färdiga blandningen ska vara som en pösig, trögflytande gröt. Den ska gå att forma till en boll men bollen ska flyta ut om man skakar på den. Blir betongen för blöt är det bara att blanda i mer pulver.

3. Sätt ägget på högkant i sandhögen, med hålet uppåt. Skeda ner betong genom hålet. Skaka på ägget så att betongen rinner ner ordentligt och eventuella luftbubblor stiger till ytan. Torka bort betong som runnit på utsidan, annars kan det bli svårt att öppna formen. Tar betongen slut är det bara att blanda mer. Fyll på så mycket det går, vänta en stund tills betongen satt sig, och fyll på igen.

4. Täck med plast och låt ägget härda i två dygn, riv sen bort tejpen och ta isär formen. Dra bort fjädern och skär eller skrapa försiktigt bort upphöjningarna efter skarven mellan formhalvorna med en kniv.

Nu till påsk ska jag göra ett litet "rede" av humlerankor till jätteäggen.